UNICEF Danmark – Bandaid Donations

Advice A/S

for

UNICEF

Kategori :

Startdato:

01/06/2021

Slutdato:

01/09/2022

Hvorfor er denne kampagne en vinder

Kampagnen er en vinder på grund af den meget simple, men enormt effektfulde brug af danskernes vaccinerede skuldre. Ved at sammentænke kreativ eksekvering og medievalg er kampagnen lykkes med at skabe flotte resultater med brug af et ellers ukreativt værktøj som QR-koden på en anderledes og bemærkelsesværdig måde.

Mens skepsis og frustration over vaccineventetider længe havde hjemsøgt danskerne, havde en stor del af verdens befolkning stadig ikke adgang til coronavacciner overhovedet. Så som partner i COVAX-alliancen satte UNICEF Danmark sig for at skaffe midler til at distribuere millioner af vacciner uden for Danmarks grænser. Målet for indsatsen var at indsamle 1 million kroner.

Kampagnen blev lanceret midt i sommeren 2021, hvor den danske vaccineindsats var i fuld gang. Dette var en klar udfordring, som skulle overkommes, for mens UNICEF havde travlt med at hjælpe ude i verden, tænkte danskerne mest på deres egne vacciner. Dette benspænd valgte vi at bruge til vores fordel ved at bruge lige præcis de vaccinerede skuldre som vores medieplads.

Kampagnens formål

For at skabe opmærksomhed omkring udfordringen og indsamle midler til arbejdet, besluttede vi at overtage det sted, som alle danskere talte om: deres vaccinerede skuldre. Hermed brugte vi danskernes store opmærksomhed på deres egen vaccine til vores fordel.

Vi designede et vaccineplaster, som både skulle skabe opmærksomhed og skaffe midler til at distribuere vacciner til dem, der stadig venter på deres stik. Ved at scanne plasterets QR-kode var det nemlig muligt at donere direkte til UNICEF Danmarks arbejde. Plasteret var iøjnefaldende, og med sine børneillustrationer og den kraftige blå UNICEF-farve var det svært at overse på de mange skuldre. Plastrene blev hængt op på prominente skuldre landet over (se strategi).

Målgruppe og målgruppeindsigt

Kampagnen blev lanceret i juni 2021 og var live ind i efteråret. Dette var præcis de samme måneder hvor størstedelen af 25-45-årige danskere fik deres vaccine – den selvsamme målgruppe, som er UNICEFs primære målgruppe.

Derudover viste UNICEFs indsigt i målgruppen, at præcis denne målgruppe også er meget modtagelige overfor fællesskabets budskaber, og dette brugte vi aktivt i indsatsen:

“UNICEFs potentielle støtter vil gerne donere til fællesskabet, og derfor er det enormt vigtigt for målgruppen at de kan spejle sig i andre der donerer. Dette brugte vi i indsatsen ved at aktivere nogle af vores mest prominente ambassadører, præsidiemedlemmer og influencere, samt placere de markante plastre på steder i landskabet, hvor vi ved, at målgruppen er” fortæller senior kampagneleder fra UNICEF Danmark, Lise Vejnø.

Timing og Dosering

Kampagnen blev startet i juni 2021, hvor de prominente klistermærker blev hængt op på vægmalerier og statuer landet over (se strategi).

I ugerne omkring ophængningen kørte en intens PR-indsats med fokus på lokalpressen, for at skabe så stort kendskab til de usædvanlige tilføjelser til kunstværkerne som muligt. For at passe på både kunstværker og miljø, blev klistermærkerne fjernet efter få uger. Herefter blev indsatsen drevet videre med udgangspunkt i ambassadører og influencere samt en digital taktisk indsats.

Derudover blev plastrene sat til salg på UNICEFs website for at skaffe yderligere donationer.

Strategi

Kampagnen blev lanceret ved hjælp af UNICEF Danmarks ambassadører, og plasteret var at se på skuldrene af politikere, TV-personligheder, Mads og A-holdet og selv det danske fodboldlandshold. Men vi tog også mere utraditionelle midler i brug. Natten over blev plastrene nemlig hængt op på nogle lidt usædvanlige men meget kendte skuldre rundt omkring i Danmark:

Disse inkluderede:
- Statuerne ”Mennesket ved Havet” i Esbjerg
- Gavlmaleriet ”Mælk – Det er dejligt” på Kapelvej 27 i København
- Gavlmaleri af Michael Kvium i Holbæk
- Thomas Dambos trolde ”Green George”, ”Kaptajn Nalle” og ”Bjarke Cirkelsten” i København, Christiania og Dragør
- Genforeningsgavlmaleriet i Haderslev
- Bronzeskulpturen “Oceania” i Odense
- Statuen ”Fruen ved havet” i Sæby
- Bronzeskulpturerne ”Historiske spor” i Aarhus
- Gavlmaleriet “Lidenlund-figurerne" i Lemvig
- H.C. Andersen på bænken i Odense
- Skulpturen ”Den globale visionær” i København

Resultater

- På få uger blev vaccineplasteret delt på de digitale medier 18.000 gange. Dette gav mere end 10 millioner eksponeringer.

- Earned media og PR-indsatsen gav eksponeringer til en værdi af 6 millioner kroner.

- Vigtigst af alt samlede indsatsen over 3 millioner kroner ind til COVAX-alliancen.

UNICEF

Lise Vejnø

Senior Kampagneleder

Advice A/S

Jakob Lykke Jensen

Creative

Helga Askehave

Creative

Rikke Kristine Østergaard

Strateg og KA

Julie Bredholt

Project Manager

Samarbejdspartnere


Watch Video