Da partnerne bag Project Greensand i slutningen af 2022 var klar til at lagre den første CO2 i danmarkshistorien, kunne vi som kommunikationspartner have udsendt en pressemeddelelse og sikret et par interviews.
Det valgte vi ikke at gøre.
For vi vidste, at den første lagring ikke alene var danmarkshistorie, men en milepæl i implementeringen af en klimateknologi, som FNs klimapanel længe har understreget behovet for. Vi vidste, at ingen før havde demonstreret den fulde værdikæde af CCS. Og så vidste vi, at mange forbinder CCS med teknologisk science fiction og håbefulde hockeystave – med dalende folkelig og politisk opbakning til følge. Derfor vidste vi, at lagringen ikke bare var historisk, men også en nødvendig demonstration af en teknologi, som hele verden skal bruge.
Derfor fik vi idéen til First Carbon Storage. En global begivenhed, som skulle vise at CCS er virkeligt, opnåeligt og nødvendigt. Det var dét, vi lovede Project Greensand-konsortiet.
Vi lovede, at vi kunne overtale en kronprins, en minister, en kommissionsformand og journalister fra hele verden til at deltage. Vi lovede, at vi kunne tage lead på at skabe et event i topklasse med alt, hvad det indebar Og vi holdt, hvad vi lovede.
Onsdag den 8. marts 2023 var en lagerhal på havnen i Esbjerg badet i Nordsøens mørkeblå signaturfarver. Hallens lagerhylder var udskiftet med stolerækker – og de 350 særligt indbudte gæster rejste sig, da H.K.H. Kronprins Frederik ankom og indtog sin plads på forreste række sammen med Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Lars Aagaard.
Danske og internationale journalister kunne sammen med gæsterne i lagerhallen følge med på storskærm, da formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, tonede frem med en særlig videohilsen til Danmark og partnere bag Project Greensand.
Kronprinsen gav herefter signal til at lagre den første CO2 i Danmark, 50 år efter hans far, Prins Henrik, åbnede for produktionen af olie og gas fra Nordsøen.
Nyheden rejste verden rundt gennem medier som BBC, Washington Post, Al Jazeera & China Daily. Der er produceret mindst 1.330 unikke historier om eventet – og det estimeres, at flere end 37 millioner mennesker i mere end 60 lande har hørt om First Carbon Storage. De fik mulighed for at høre ordene fra Ursula von der Leyen:
“This is a big moment for Europe’s green transition, and for our clean tech industry. The first-ever full value chain, for carbon capture and storage in Europe. You are showing that it can be done”.
Formålet med First Carbon Storage er:
• Øge viden blandt politikere og befolkning om CCS som reel teknologi til at bekæmpe klimaforandringer. Danskerne måtte grundet manglende viden ikke se CCS som science fiction og mobilisere folkelig modstand, som kan spænde ben for implemetering af teknologien fremadrettet.
• Demonstrere teknologiens modenhed og inspirere til handling overfor industriaktører i hele verden.
Målgruppe og målgruppeindsigt:
Vores arbejde i Project Greensand siden 2021 og First Carbon Storage i 2023 har koncentreret sig om følgende målgrupper:
- Den brede danske befolkning. Lavt vidensniveau om CCS og møder teknologien med enten stor skepsis eller mistro.
- Politiske stakeholders i Europa. Moderat vidensniveau om CCS, men anerkendelse af betydning ift. nationale klimamål. Vil gerne se handling og resultater.
- Industri. Virksomheder, meningsdannere, (branche)organisationer omkring CCS. Stor viden om CCS, men mangler rammevilkår og opbakning blandt befolkning og politikere. Vil se industrien skaleret så omkostningerne kan drives ned.
Project Greensand og First Carbon Storage er forløbet i to strategiske faser:
Fase 1: Fra science fiction til klimateknologi (2021-Q4 2023...)
- Eksekvering af årlige kommunikationsplaner på tværs af PR, web og SoMe for at holde målgrupperne orienteret om fremdriften på Project Greensand og dermed bidrage til at dræbe myter og øge viden om teknologien. Nøgleordet var konsistent og vedholdende kommunikation – ”kedelig”, men vigtig for at sikre et solidt vidensgrundlag.
- Produktion af casehistorier fra konsortiemedlemmer og platformen i Nordsøen, hvor CO2-lagringen skal foregå.
- Explainers og animationer. Produktion af enkle explainerfilm og animationer for at vise, hvordan teknologien fungerer og til at adressere bekymringer om teknologiens sikkerhed.
- Løbende stakeholderengagement med aktører i industri og politik for at sikre fortsat opbakning og top-of-mind tilstedeværelse hos centrale politiske beslutningstagere. Konkret, at sikre de nødvendige rammevilkår og myndighedstilladelser for, at den første fangst og lagring mellem to lande kunne ske.
Fase 2: Fra Nordsøen til verdensscenen - First Carbon Storage (Q1 2023)
Strategisk planlagt kommunikationsindsats- og beredskab ledende op til og efter First Carbon Storage - den 8. marts 2023. Den forløb i tre af hinanden følgende trin:
- Trin 1: Build foundation (ca 2 måneder før First Carbon Storage).
Produktion og genaktivering af indhold om CCS
Casehistorier til lokal, regional og national presse om forskellige konsortiepartneres rolle
Presseindsats vedr. CCS’ rolle i dansk grøn omstilling og jobskabelse- og fastholdelse
- Trin 2: Build momentum (ca. 1 måned før First Carbon Storage)
Produktion af explainer-materiale om selve lagringen
Produktion af yderligere case-historie og opinionsstof med relevante aktører i industrien
Pressehåndtering, briefings- og invitationer til First Carbon Storage
International pressetur til platformen i Nordsøen
Trin 3: First Carbon Storage (2-3 dage før First Carbon Storage og ugerne efter)
Strategisk presselancering af dansk CCS-analyse gennemført i samarbejde med Kraka Advisory
Udarbejdelse af pressematerialer; briefing pack, factsheets, bios, mv
International pressekonference på dagen og håndtering af over 50 journalister – broadcast, print, radio.
Opsætning af interviews med talspersoner fra ledende konsortiepartnere
Den overordnede strategi i kommunikationsindsatsen bag Project Greensand og First Carbon Storage er at afmystificere lagring af CO2. Strategien bygger på omfattende surveys samt kortlægning af områdets væsentligste stakeholders.
Strategien er udarbejdet med klare budskaber, der danner rygrad i kommunikationen. Den eksekveres ved at skabe kanaler og kontakter, der løbende har faciliteret, at målgrupperne kan få kendskab til fangst og lagring af CO2 samt det klimamæssige potentiale i teknologien.
Strategien er eksekveret med stor taktisk opmærksomhed på timing, valg af kanaler og tilrettelæggelse af budskaber (jf. ovenstående) for at sikre størst mulig effekt.
- Løbende i Project Greensands projektperiode er danskernes kendskab og opbakning til CCS steget betragteligt. I maj 2021 havde 53% af danskerne hørt om CO2-lagring, og i april 2023 var det tal steget til 69%. I samme periode er andelen af danskere, som bakker op om CCS som klimateknologi steget med knap 23% (YouGov).
- Alene First Carbon Storage-begivenheden generede mere end 1.330 unikke historier i medier i over 60 lande. Flere end 37 millioner mennesker på verdensplan har set, læst eller hørt om First Carbon Storage.
- Igennem projektperioden er der landet syv politiske aftaler, som skaber bedre rammevilkår for skalering af CCS. Project Greensand er ved flere lejligheder krediteret som et centralt projekt, der har drevet udviklingen og vist det politiske niveau vejen fremad.
- Opmærksomhed og anerkendelse fra EU’s politiske top er muliggjort af vores dialog og engagement med Ursula von der Leyen’s kabinet: ”This is a big moment for Europe’s green transition, and for our clean tech industry. The first-ever full value chain, for carbon capture and storage in Europe. You are showing that it can be done.”