The Lidl Collection

PHD

for

Lidl Danmark

Kategori :

Startdato:

19/08/2021

Slutdato:

28/08/2021

Hvorfor er denne kampagne en vinder

I et branche hvor konkurrencen er massiv, hvor der bliver åbnet nye butikker hver uge og hvor mængden af priskommunikation til tider kan overvælde forbrugeren, har Lidl i den grad formået at skære igennem den taktisk støj og få skabt et emotionelt bånd til målgruppen der er så stærkt, at målgruppen er blevet til Lidl ambassadører!
Med et yderst begrænset mediebudget, en veltilrettet PR strategi og en kampagneide så skarp, at selv National Museet blåstemplede den, lykkedes det Lidl at få skabt så meget hype omkring lanceringen af deres The Lidl Collection, at eksperterne entydigt var ”Superimponeret”. At produkterne tilmed blev udsolgt på rekord tid og efterfølgende videresolgt på DBA til overpriser, gør ikke historien mindre interessant

Kampagnens formål

derudaf, hvor der bliver åbnet nye butikker hver uge, og hvor mængden af priskommunikation – for at drive kunderne ned i butikken – overvælder forbrugeren?

Hvad ville man mindst forvente fra Lidl? Hvordan kunne man slukke for den taktiske støj og få målgruppen til at stå måbende tilbage? For at skære igennem støjen og den øredøvende taktiske kommunikation, satte Lidl sig for at gå kontra og overraske med, hvad man forventer, at en dagligvarebutik har på hylderne. Men kunne man mon lykkes med at skabe noget, der ville opnå så meget hype, at effekten ville overgå alle forventninger?

Sammen med Lidls internationale hovedkontor satte Lidl Danmark sig for at udfordre det gængse og i sensommeren 2021 landede The Lidl Collection i de danske butikker. Med The Lidl Collection ønskede Lidl at gøre op med den taktiske kommunikation, der hersker indenfor detailbranchen, og få skabt et emotionelt bånd til forbrugerne der rakte ud over indkøbet af dagligvarer. Og ultimativt - gøre målgruppen til ambassadører for brandet.

Målgruppe og målgruppeindsigt

P18-40 år. Lidl ønskede at styrke kendskabet til brandet hos de unge forbrugere.

Timing og Dosering

Lanceringen at kollektionen blev bygget op over to faser. Fase 1 var prælanceringen af produkterne i butik og fase 2 var efter produkterne var landet i butikkerne. Fase 1 blev klart prioriteret, så der var fokus på at få skabt mest muligt hype og ”mystik” omkring produkterne. Historien skulle brede sig som ringe i vandet og kulminere, når produkterne landede i butikken.

Strategi

Kollektionen bød på både sneakers, badesandaler, tennisstrømper og et genanvendeligt indkøbsnet i et moderne normcore-inspireret design, der alle bar Lidls genkendelige farver og logo. Som det sig hør og bør var kollektionen naturligvis limited, som det ofte er tilfældet, når de store modehuse lancerer de nyeste kollektioner, og tone-of-voice i kommunikationen var ligeledes helt på højde med internationale modekampagner.

Fase 1 – varede 7 dage:
Fase 1 blev skudt i gang med en PR-indsats, hvor der indledningsvist blev sendt en pressemeddelelse ud med overskriften - ”Lidl lancerer efterspurgt kollektion: Hypede Lidl-sneakers lander nu i Danmark – udsolgt på få timer over hele Europa”. Pressemeddelelsen blev pitchet ind til en lang række medier.
Efter at PR-aktiviteterne var skudt i gang blev budskabet yderligere rullet ud via betalte samarbejder med influenterne, Anders Hemmingsen, Ane Høgsberg og Daniel Hoffe, samt fulgt op af en digital kampagne, hvor der blev afviklet digitale bannere, der talte ned til at produkterne landede i butikkerne (6 dage tilbage, 5 dage tilbage...). Formålet med nedtællingsbuskabet var at holde liv i den hype, som PR-strategien skulle skabe. Vi var til stede på Facebook og Instagram, Snapchat og på tværs af større danske sites. På Snapchat var vi aktive med et filter, der gav brugerne mulighed for at sprede budskabet omkring kollektionen.

Fase 2 – varede 3 dage:
Fase 2 startede op da produkterne landede i butikkerne. Fase 2 havde fokus på at få vist produkterne og få fortalt, at man nu kunne finde dem i butikken .

Resultater

Kampagnen blev en kæmpe succes! Det lykkedes til fulde at skabe den ønskede hype, der var udgangspunktet og bærende for hele kampagnen.

Da pressemeddelelsen blev sendt ud spredte budskabet sig som en steppebrand. Lidls Indkøbsdirektør blev interviewet til TV Avisen (DR) og både EB, BT, TV 2 News, Femina, Politiken, Elle, Eurowoman, Vi Unge, P3 og TV 2 Go’ morgen Danmark greb historien, og nyheden om at The Lidl Collection snart landede i butikkerne var overalt i medierne.

Kampagnen buldrede også derudaf på de sociale medier. Anders Hemmingsen, der indledningsvis var hyret ind som influent, delte efterfølgende flere gange content, hvor hans følgere havde spottet produkterne i fjernsynet, i magasiner eller hvor de selv bar et af de fire items. Ane Høgsberg havde sine egne Lidl sneaks på, på den røde løber til Zulu Comedy Galla og italesatte dem i den forbindelse i et interview med Her & Nu, hvor hun satte dem til salg til 11.000 DKK.

Og Ane Høgsberg var ikke den eneste der mente, at kollektionen var en god investering! Kollektionen blev udsolgt i rekordfart og de forskellige items blev efterfølgende sat til salg på både DBA, Facebook Marketplace og Gul og Gratis til overpriser.
Efter kampagnen var færdig, blev værdien opgjort til 4.360.050 DKK i ”advertising value” og 8.720.100 i ”PR-value”. Holdt op imod medieinvesteringen opnår kampagnen en imponerende ROI på 21!

Kampagnen blev efterfølgende debatteret i programmet ”Budskab”, som er fagbladet Journalistens nyhedsmagasin om kommunikation, hvor panelet var ”superimponeret af Lidl”.

”Jeg ved ikke, hvor mange møder jeg har været til, hvor folk har siddet og gættet på, hvad de unge vil have. Det er er altid sådan nogle midaldrende typer, som har læst en masse, som har store budgetter, som sidder og snakker om, hvad de unge vil have. Her er der nogle, som for alvor har taget de unge alvorligt og har taget deres tilgang til verden og deres brug af medier alvorligt på en måde, som er lykkes”. ”Det, at de laver så vellykket en kampagne, gør automatisk, at de fleste betragter dem som mere kompetente, end vi gjorde før. Allerede der har de flyttet sig i vores forestilling om, hvad Lidl er.” udtalte Kim Larsen, kommunikations- og marketingdirektør i Danske Bank.

Den ultimative blåstempling kom dog, da National Museet sidst på året bad Lidl sende dem en sko fra kollektionen, som de kunne bruge i en kommende kulturudstilling.

Lidl Danmark

Lidl Danmark

Marketing

PHD

Malene Bjørn Dahl

Senior Digital Specialist

Ole Thonesen

Head of Digital

Samarbejdspartnere