Sikker Forskning

TN Reklame

for

Politiets Efterretningstjeneste

Kategori :

Startdato:

29/01/2024

Slutdato:

25/02/2024

Hvorfor er denne kampagne en vinder

Sikker forskning er et emne, der vedkommer hele Danmark og er yderst relevant for landets sikkerhed. Denne kampagne har sat videnssikkerhed og sikker forskning på dagsordenen blandt en målgruppe af videnskabsfolk, der kan være svære at engagere og få i tale. Desuden har kampagnen formået at skabe debat på nationalt plan og nå ud til samtlige store aviser, tv-programmer, podcasts og ikke mindst ministerkontorer. Alt sammen for et beskedent mediebudget.

Kampagnens formål

Danmark er førende på en række områder indenfor teknologi, innovation og forskning. Det betyder også, at danske forskningsinstitutioner er attraktive mål for udenlandske efterretningstjenester.

Formålet med kampagnen var at skabe debat om truslen fra spionage og anden uønsket vidensoverførsel på danske universiteter og forskningsinstitutioner. Samt at øge forskernes bevidsthed om truslen og skabe opmærksomhed om de dilemmaer, som de typisk oplever som en del af deres job.

Fremmede staters store interesse i dansk viden og teknologi stiller nemlig høje krav til både forskernes og universiteternes evne til at håndtere de sikkerhedsmæssige udfordringer.

Målgruppe og målgruppeindsigt

Kampagnens primære målgruppe var forskere og videnskabeligt personale på landets universiteter, der arbejder med bl.a. energi-, biotek-, rum-, robot- og forsvarsteknologi.

Det er en skarpt defineret målgruppe, der har meget travlt og er fordybet indenfor hvert deres fagområde. Det er samtidig et kræsent og meget intelligent publikum, der normalt ikke engagerer sig i reklamekampagner.

Sekundært håbede vi at få skabt en bredere debat og starte en samtale blandt universiteternes ledere og de danske politikere. Da videnssikkerhed og -beskyttelse har stor betydning for hele Danmark.

Timing og Dosering

Kampagnen blev lanceret den 29. januar 2024 på nøje udvalgte outdoorplaceringer, relevante busbagsider, diverse medier og merchandise på universiteterne samt annoncer på LinkedIn.

De forskellige elementer ledte ind på et website, hvor målgruppen kunne læse mere om kampagnen og få vejledning og redskaber til at imødegå spionagetruslen.

Efterhånden som budskabet bredte sig i de danske medier, blev kampagnen fulgt op af en række debatindlæg i nationale dagblade.

Strategi

Vi skulle skabe opmærksomhed omkring et alvorligt emne og en reel trussel. Samtidig ønskede vi hverken at skræmme eller løfte pegefingre, da det efter vores overbevisning ville have minimal effekt.

I stedet gik vi til kampagnen fra en humoristisk vinkel og sigtede efter at give målgruppen et smil på læben, men også give stof til eftertanke. Så forskerne forhåbentligt ville tage kampagnebudskabet med på arbejde og starte en samtale med kollegaerne. Samtidig havde dele af kampagnen et indbygget skulderklap til målgruppen, da det netop er deres ekspertise, der gør, at der overhovedet er en spionagetrussel fra fremmede stater.

En skarpt defineret målgruppe kræver en skrapt defineret medieindsats. Kampagnen blev derfor rullet ud de steder, hvor forskerne færdes. Det vil sige på nøje udvalgte outdoorplaceringer omkring universiteterne og på busser der kører til og fra disse steder. Samtidig arbejdede vi tæt sammen med universiteterne, så vi kunne få en fod indenfor der og ramme forskerne og det videnskabelige personale på deres arbejdsplads. Helt ned til kaffekoppen, så kampagnen blev en del af kaffepausen.

Resultater

Kampagnen skabte stor opmærksomhed blandt målgruppen. Men lige så vigtigt fik den skabt debat i nationale medier og fik engageret politikerne undervejs.

På LinkedIn målrettede vi kampagnen mod videnskabeligt personale på universiteterne. Her opnåede vi engagement rates på hele 6% (benchmark 1-2%). Plus en række dekaner, rektorer og andre ledere på uddannelsesstederne selv tog kampagnen til sig og begyndte at dele i deres netværk.

På den måde fik kampagnen skabt national debat og bl.a. genereret
• Over 30 artikler i de store, landsdækkende medier.
• Et 10 minutter langt indslag og diskussion i TV 2’s Go Aften Live (14/2-2024).
• Et afsnit af Berlingskes podcast Pilestræde (20/2-2024).

Justitsminister Peter Hummelgaard fastslog, at ”… PETs nye kampagne skal ses som en venlig påmindelse om, at forskningsmiljøerne skal våre årvågne, berette og klar over den nye tids trusler og udfordringer”. Mens uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund ligeledes bakkede op om kampagnen i bl.a. Berlingske Tidende.

Alt sammen med afsæt i en række nøje udvalgte outdoors og busbagsider samt målrettet merchandise.

Politiets Efterretningstjeneste

Ingrid Liboriussen

Chefkonsulent

TN Reklame

Lisbet Krøll

Art Director

Thomas Nørgaard

Tekstforfatter

Samarbejdspartnere


Billeder

Watch Video

Oplever du problemer med votering?

Nedenstående kan afhjælpe dine udfordringer.