Hjertestarter App lancering

Orchestra / &Co

for

TrygFonden

Kategori :

Startdato:

09/10/2023

Slutdato:

31/03/2024

Hvorfor er denne kampagne en vinder

Kampagnen er en vinder, fordi den formår at kommunikere et alvorligt og komplekst budskab til målgruppen med humor, som et kreativt greb – for der er langt til den nærmeste hjertestarter, hvis du ikke ved, hvor den er.

Den kreative ide i kombination med mediemixet formår at drive og motivere til både langsigtede adfærdsændringer og taktiske handlinger i form af app-downloads.

Kampagnen lykkedes med at skabe ”her-og-nu-handling” i form af +72.000 downloads af hjertestarter-appen (indeks 278 sammenlignet med SPLY) og over 100.000 førstegangsbrugere i appen (indeks 419 sammenlignet med SLPY og indeks 179 ift. perioden før). Læg dertil, at kampagnen også har sikret en markant reel adfærdsændring ved, at der nu er hele 41% som udviser den ønskede adfærd, dvs. at de vil ty til hjertestarter-appen eller hjertestarter.dk – eller indikerer, at de allerede har orienteret sig om nærmeste hjertestarter. Det er en stigning på hele 64% ift. baselinemålingen.

Kampagnens formål

Hvordan motiverer vi folk til at orientere sig efter den nærmeste hjertestarter – før de står en situation, hvor de faktisk har brug for den?

TrygFonden har i en lang årrække arbejdet med befolkningens evne, villighed og mulighed for at træde til ved hjertestop. Det kræver både viden, mod og infrastruktur – bl.a. i form af tilgængelige hjertestartere – hvis man skal yde hurtig hjælp og redde liv. Med fokus på infrastrukturen har TrygFonden etableret HjertestarterNetværket. Ved et 1-1-2 opkald giver netværket både befolkningen og akutberedskabet et opdateret overblik over tilgængelige hjertestartere i Danmark. Så kan hjerteløberne hente den nærmeste hjertestarter, der kan gøre forskellen på liv eller død, og det sikrer samtidig et stærkt fundament for, at endnu flere i befolkningen kan træde til ved hjertestop.
TrygFonden har redskaberne til at gøre det let for alle at finde en hjertestarter: Et hjertestarterkort på hjertestarter.dk og appen TrygFonden Hjertestarter, der hurtigt viser den nærmeste hjertestarter – lige meget hvor du er i Danmark.

Med appen TrygFonden Hjertestarter som omdrejningspunkt var det kampagnens mål at skabe en større bevidsthed i befolkningen om, hvor der hænger hjertestartere. Hvis denne bevidsthed sikres inden en akutsituation opstår, øges chancen for at redde liv. Og det skaber tryghed.

Målgruppe og målgruppeindsigt

En undersøgelse fra februar 2023 viste, at kun halvdelen af danskerne vidste, hvor den nærmeste hjertestarter var placeret i forhold til deres hjem – mens kun 38 % vidste, hvor den var i forhold til deres arbejdsplads. Det blev startskuddet til TrygFondens hjertestarter-kampagne, som havde til formål at styrke danskernes bevidsthed om, hvor den nærmeste hjertestarter er placeret – ved hjælp af appen ”TrygFonden Hjertestarter”. Dermed blev appen det centrale omdrejningspunkt for kampagnen, hvor målet dels var at fremme brugen af appen i selve kampagneperioden, og dels at sikre bevidsthed om hjertestarterne over tid.

Resultaterne i undersøgelsen viste også, at et flertal ville Google sig til den nærmeste hjertestarter, mens kun 20% ville bruge app’en – og at endnu færre, kun 5%, ville besøge hjemmesiden hjertestarter.dk. Det gav endnu et incitament til at få flere danskere til at anvende TrygFondens platforme, når den nærmeste hjertestarter skulle lokaliseres. Ved at komme “helt ned I lommen” på danskerne, kunne vi nemlig ikke bare sikre, at informationen om hjertestarteres placeringer var præcis (modsat Google), men også øge folks bevidsthed om hjertestarternes vigtighed generelt. Heri ligger også, at appen ikke er tiltænkt akutsituationer – her skal man altid ringe 1-1-2 – men først og fremmest er et forebyggende initiativ, som skal hjælpe folk til “i fredstid” at blive klogere på hjertestarterne og deres placering.

Timing og Dosering

Kampagnen blev afviklet i 2 bursts med et frontloaded budget. Kampagnelancering i efteråret 2023, uge 41-46 – og efterfølgende et 2. burst i foråret 2024, uge 9-11.

Strategi

For at motivere til at man orienterer sig mod den nærmeste hjertestarter – før man faktisk har brug for den – kræver det en kampagne, der ikke kun vækker folks opmærksomhed, men også maner til eftertanke: “Tænk nu, hvis det var mig, der stod og skulle bruge en hjertestarter, og jeg ikke kunne finde vej”.

Kampagnens udgangspunkt blev derfor følgende sætning: ”Der er langt til den nærmeste hjertestarter. Medmindre du ved, hvor den er.”. Dette budskab blev foldet ud i 5 herofilm, der med et humoristisk greb bragte universet til live og synliggjorde vigtigheden af, at du orienterer dig om den nærmeste hjertestarter, før du får brug for den – via appen TrygFonden hjertestarter.

Universet blev sat yderligere i spil i forskellige versioneringer af den overordnede kampagnesætning – alle med udgangspunkt i det lille tankeeksperiment: Du ved, der er en hjertestarter, men du ved ikke hvor.

For at sikre kendskab til kampagnens budskab og opnå den ønskede adfærdsændring, var det afgørende, at medier og kampagne-elementer komplementerede hinanden hele vejen rundt.

Herofilmene blev distribueret på TV, WebTV og YouTube på tværs af begge kampagne-bursts. På den måde sikrede vi dækning i en notorisk fragmenteret P18+ målgruppe.

Den kreative ide blev også forløst i kontekst-relevante rammer. Forskellige budskabsversioner blæst op på outdoor-placeringer rundt i hele landet, bl.a. stilladsbanner i København og på railboards på s-togstationer i Storkøbenhavn. Budskaberne blev skræddersyet til stationer henholdsvis med og uden tilgængelige hjertestartere, ligesom udvalgte budskaber talte direkte ind i specifikke outdoor placeringer, f.eks. Jarmers Plads.

På sociale medier og på mobilbannere blev budskaberne sat i en taktisk kontekst, da formålet her var at drive downloads af appen. Her var de enkelte budskaber sted-specifikke, og vi (geo-)segmenterede bl.a. indbyggerne i større danske for at øge relevansen, når vi mødte målgruppen.

Resultater

Kampagnens humoristiske levering af et alvorligt, men også komplekst budskab gik rent ind hos målgruppen. 75% tilkendegiver, at det er nemmere at hente appen end at få forklaret vejen til den nærmeste hjertestarter.

Dertil siger 56% at de får lyst til at downloade appen, hvilket danskerne faktisk gjorde i stor stil i løbet af kampagneperioderne og vi lykkedes i den grad, med at komme ned i lommen på flere danskere, end nogensinde før med:

• +72.000 downloads på tværs af kampagneperioden (indeks 278 sammenlignet med SPLY).

• +100.000 førstegangsbrugere i appen på tværs af kampagneperiode (indeks 419 sammenlignet med SPLY og indeks 179 sammenlignet med perioden før).

• +373.000 besøgende i hjertestarter-appen (indeks 445 sammenlignet med SPLY og indeks 141 ift. perioden før).

Kampagnens kortsigtede mål om at sikre en øget bevidsthed om nærmeste hjertestarter lige nu og her, uanset hvor man er, blev dermed mødt.

Men ikke nok med, at der blev drevet downloads af app – hvilket er notorisk svært i 2024 – så sikrede vi også en adfærdsændring.
• 41% udviser den ønskede adfærd dvs. at de vil ty til hjertestarter-appen eller hjertestarter.dk – eller indikerer, at de allerede har orienteret sig om nærmeste hjertestarter, hvilket er en stigning på 64% ift. baselinemålingen.
• 70% siger at reklamen får dem til at tænke over, hvor der hænger hjertestartere.

TrygFonden

Signe Villumsen

Senior Projektleder

Morten Jakobsen

Kommunikationsdirektør

Anita Sørensen

Kommunikationskonsulent

Grethe Thomas

Projektchef

Ania Stoltz-Andersen

Programchef

Orchestra / &Co

Jarl Joachim Sloth

Director (Orchestra)

Marie Emilie Weitemeyer

Rådgiver (Orchestra)

Helle Møller Jensen

Digital rådgiver (Orchestra)

Anne Højby

Account Director (&Co)

Eva Rabenhøj

Account Manager (&Co)

Lone Tvedergaard Bach

Strategy Director (&Co)

Stefan Sahl

Tekstforfatter (&Co)

Jeppe Hansen

Art Director (&Co)

Kristina Karlsson

Agency Producer (&Co)

Samarbejdspartnere

Holy Ravioli
Produktion

Billeder

Watch Video

Oplever du problemer med votering?

Nedenstående kan afhjælpe dine udfordringer.