Den brændende bus fra Ekstra Bladets ”Vi spørger bare” kampagne eksemplificerer en iøjnefaldende og innovativ tilgang til offentlig debat om emner, der berører os alle sammen. Kampagnen har på bedste vis udnyttet busmediet til at skabe opmærksomhed og debat om rimeligheden i timingen af folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet, der skulle finde sted 1. juni 2022 midt under de hårde kampe i Ukraine. Det lykkedes ved at helfoliere højresiden af en bus, der lignede en af de mange udbrændte og gennemhullede køretøjer, man så i nyhedernes dækning af krigen. Mens den ”krigshærgede” bus kørte rundt i Aalborgs gader, adresserede den højt og tydeligt det spørgsmål, som flere måske tænkte: ”stemmer vi kun, fordi der er krig?”. På den måde er kampagne lykkedes med at rykke ved den offentlige debat.
Den brændende bus fra Ekstra Bladets ”Vi spørger bare” kampagne eksemplificerer en iøjnefaldende og innovativ tilgang til offentlig debat om emner, der berører os alle sammen. Mens den ”krigshærgede” bus kørte rundt i Aalborgs gader, adresserede den højt og tydeligt det spørgsmål, som flere måske tænkte: ”stemmer vi kun, fordi der er krig?”. På den måde er kampagne lykkedes med at rykke ved den offentlige debat
Målgruppen var alle danskere med stemmeret.
Krigen i Ukraine og Danmarks forsvarsforbehold har en indflydelse på alle danskere, hvorfor målgruppeindsigten var at skabe oplysning om rimeligheden i at gennemføre folkeafstemningen midt under kampene i Ukraine. Det var tydeligvis også et svært valg, som danskerne blev stillet over for, da flere analyser viste, at mange danskere var meget usikre omkring deres stemme. Ifølge en rundspørge fra Opinion, lavet for Altinget og DR, svarede hele 32% af danskerne, at de forud for folkeafstemningen var ”i tvivl/ved ikke”
”Vi spørger bare” kampagnen kørte i perioden op til folkeafstemningen. Den helfolierede højreside kørte i perioden mandag d. 2. maj og frem til søndag d. 29. maj for at maksimere synligheden og nå ud til en bred målgruppe.
Strategien bag kampagnen var at skabe bred opmærksomhed og offentlig debat om timingen af folkeafstemningen ved at bruge et visuelt stærkt billede af en brændende bus, der symboliserede krigens konsekvenser. Ved at bringe krigen helt tæt på danskernes hverdag var strategien at skabe refleksion hos målgruppen over rimeligheden i at afholde folkeafstemningen midt under de pågående kampe. Den visuelle og provokerende natur af kampagnen skulle vække følelser og engagere publikum i den vigtige diskussion om forsvarsforbeholdet.
Kampagnen lykkedes i høj grad med at skabe opmærksomhed og skubbe til den offentlige debat. Kampagnens omtale i medierne beviser, at ”Vi spørger bare” kampagnen opnåede en betydelig opmærksomhed. Blandt andet kommenterede Information på kampagnen i lederen 5. maj 2022:
” Naturligvis er det legitimt for en avis at kaste sig ind i de kampe, der er afgørende for indretningen af vores samfund og vores fælles fremtid. Det gør Information i øvrigt også, og det har denne avis altid gjort.
Det bidrager til en god og bred offentlig debat, at aviserne på lederplads tager stilling til de store spørgsmål, og det gælder også de spørgsmål, som hver enkelt borger er med til at afgøre ved en folkeafstemning.”
Diskussionen om timingen af folkeafstemningen blev bragt frem i lyset og genererede interesse og refleksion blandt danskerne. Dette afspejles også i den høje andel af danskere, der angav at være usikre på deres stemme ifølge meningsmålingen. Kampagnen formåede dermed at opnå sit mål om at skabe en bred offentlig debat og få danskerne til at reflektere over forsvarsforbeholdet.