110 %. Så meget er boligpriserne i København steget de sidste 10 år. Denne stigning har skabt en helt ny demografisk gruppe af unge hjemløse, som føler sig usynlige. Hellebro arbejder for at yde støtte, vejledning og midlertidig bolig til unge mennesker. Efter at have forsøgt at råbe politikerne op i årevis gennem traditionelle medieplatforme, ønskede Hellebro at gøre noget, som Christiansborg ikke kunne ignorere.
Ved at udnytte den danske stats eget digitale register som en medieplatform og et kommunikationsværktøj, flyttede 79 unge hjemløse deres adresser til Christiansborg på Danmarks nationale hjemløsedag. Den aktivistiske tilgang gav unge hjemløse en platform, en stemme og et håb, samtidig med, at den gjorde det muligt for dem at nå ud til halvdelen af Danmarks befolkning. Den digitale protest sikrede bred dækning og øget offentlig bevidsthed, hvilket blandt andet resulterede i opbakning både hos etablerede politikere og ungdomspolitikere på tværs af partiskel.
Kampagnens kombination af kreativitet, strategisk valg af medie og målrettet PR-indsats sikrede, at de hjemløse fik adgang til direkte dialog med den vigtigste beslutningstager, Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Ministeren indledte dialog kort efter demonstrationen, og besøgte Hellebro i juni 2024, hvor grundlægger Eva Riedel og ministeren diskuterede de unges fremtid. Dette understreger kampagnens succes og dens betydning i at flytte en afgørende politisk dagsorden.
Ifølge Christiansborg er antallet af hjemløse faldende, men herberger i Danmark og de unge erfarer det modsatte. Særligt unge hjemløse, som bor fra dag til dag, på sofaer og hos bekendte, forsvinder i statistikkerne på grund af bureaukratiske opmålingsmetoder. Hellebro arbejder proaktivt for at skabe bedre forhold for hjemløse, og har i årevis forsøgt at få relevante politikere, herunder Pernille Rosenkrantz Theil, i tale – men uden held.
Formålet med kampagnen var at lægge pres på politikerne, og at få dem til at anerkende og handle på den stigende problematik af usynlige hjemløse i Danmark.
For at rykke den politiske dagsorden og synliggøre de unge hjemløse, var det nødvendigt at tiltrække opmærksomhed fra relevante beslutningstagere, især Social- og Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil, som har mandat til at gribe ind på området. For at nå ministeren og relevante politikere, var det afgørende at aktivere flere målgrupper, herunder meningsdannere, medier og den bredere befolkning, for derigennem at intensivere presset på politikerne gennem større opmærksomhed og engagement.
Derfor var kampagnen tilrettelagt som en direkte kommunikationskanal rettet mod de pågældende politikere på Christiansborg, men også som en relevant mediehistorie, der kan skabe pres på selv samme politikere.
Kampagnen rummede flere trin, som forløb sig over få dage. For at tiltrække potentielle demonstranter brugte Hellebro netværk og græsrods-mobilisering. Mobiliseringsinitiativet opfordrede unge hjemløse til at deltage i et stort møde den 15. oktober 2023. Ved dette møde blev initiativet afsløret for deltagerne, som fik hjælp og vejledning til, hvordan de kunne deltage i protesten. Adresseskiftet blev for alle deltageres vedkommende sat til at træde i kraft d. 17. oktober 2023. Den officielle nationale hjemløsedag.
Samme morgen fandt offentliggørelsen sted, og Christiansborgs administration vågnede op til 79 nye beboere, der nu officielt havde adresse på hjemstedet for Danmarks parlament.
Herfra sørgede organisk spredning og en effektiv PR-indsats for mediedækning både online, i trykte aviser og i radioen.
Efter at have forsøgt at nå politikerne i årevis, ønskede Hellebro at gøre noget, som Christiansborg ikke kunne ignorere. Derfor droppede organisationen alle traditionelle medier, og brugte i stedet energien på at mobilisere de unge hjemløse til at deltage i en digital protest, der kommunikerede direkte til beslutningstagerne på deres præmisser. Grebet var simpelt, men effektivt: De unge hjemløse skulle skifte adresse til Christiansborg, og i fællesskab skulle vi få medier, befolkning og beslutningstagere i tale og engagere sig i debatten.
Dette initiativ fik omfattende dækning i de nationale medier, med forsideoverskrifter og dybdegående interviews med de unge hjemløse demonstranter og Hellebros grundlægger Eva Riedel. Berlingskes dækning resulterede i tre store artikler både i print og online, samt yderligere mediedækning hos blandt andre DR og TV2. Kampagnen nåede dermed ud til 3,1 millioner mennesker gennem et mediebudget på 0 kr.
Initiativet modtog også støtte fra både ungdomspolitikere og etablerede politikere på tværs af partierne, herunder SF, LA, DF, Venstre, Alternativet og Rød-Grøn Ungdom. Alt dette kulminerede i konkrete handlinger: Kort efter protesten tog folketingsmedlem og Social- og Boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil kontakt til Hellebro for at indlede en dialog om boligkrisen. Ministeren besøgte Hellebro i juni 2024, hvor grundlægger Eva Riedel og Pernille Rosenkrantz-Theil diskuterede en bedre fremtid for de usynlige hjemløse.